Det finns många anledningar till att starta ett eget företag. Du får en möjlighet att förbättra din ekonomi, ett extra ekonomiskt ben att stå på, en andra karriär och du kan jobba med något som du verkligen gillar. Förutom att du också är din egen chef.

1# Det är roligt

Först och främst är det roligt att vara företagare. Du får lösa en mängd problem, träffa nya människor och vara din egen boss. Att ha ett företag, vare sig du arbetar med det på heltid eller har det som extrainkomst, gör att du både får mer ekonomiskt frihet och får utvecklas som person. Du måste lära dig nya saker, istället för att bara göra vad din arbetsgivare säger till dig.

2# Bättre ekonomi

Behöver du mer pengar på bankkontot? Då kan det vara smart att starta företag. När du jobbar som lönearbetare kan du inte påverka din lön så mycket. Visst, du får löneförhöjningar, men det är inte så att du faktiskt kan påverka att lönen ökar med 20 000 kronor i månaden inom ett år. Som företagare kommer dina insatser att märkas. Du jobbar extra och tjänar också mer pengar. Som företagare kan du också göra avdrag, till exempel för företagsbil och hemmakontor. Naturligtvis måste allt vara rätt och riktigt, men det kommer ofta även dig som privatperson till godo. Åker du på en konferens med företaget till London, så kan du välja att stanna kvar ett par dagar.

3# Det är enkelt

Det är extremt enkelt att starta företag i Sverige. Allt som du behöver göra är att gå in på Skatteverkets hemsida och ansöka om f-skattsedel. Så är du företagare. Du behöver inte ha en plan, ett företagsnamn eller ens veta vad du ska sälja. F-skattsedeln ger dig rätt att vara företagare, sedan sätter du igång med ditt företag.

4# Extra inkomstkälla

Med eget företag på sidan om har du en extra inkomstkälla. Ett till ben att stå på. Under coronapandemin är det många svenskar som önskat att de haft mer än bara en fast inkomst. Om du blir av med jobbet påverkar det dig oerhört mycket. Har du ett företag vid sidan om har du dels kunnat bygga upp en bättre ekonomi. Du har mindre lån och mer pengar på bankkontot (om du sköter din ekonomi). Och du har något att bygga upp. Ditt sidoföretag kan bli din heltidsinkomst. Det är också ett smart sätt att få råd med fler semestrar, sommarstuga och en dyrare hobby. Eller för att kunna jobba frivilligt.

5# Du är chef

Jobbar du på ett ställe som du verkligen vantrivs på? Trött på chefen. Med eget företag är det du som är boss – på ont och gott. Du får ta mer ansvar, hitta lösningarna och utveckla verksamheten.