För inte alltför länge sedan hade de flesta, som arbetade som egenföretagare och konsult i någon form, ett eget och fast kontor. Ofta var det ett överdimensionerat kontor med kök, konferensrum och kanske även en mindre reception. Som regel fanns det även en mindre skrubb där företagets egen server stod uppställd och hanterade verksamhetens data och applikationer. En egenföretagare hade inte sällan i princip samma fasta lokal- och utrustningskostnader som ett företag med ett par anställda.

Detta har emellertid förändrats och idag finns det, för dig som är egenföretagare inom konsultbranschen, stora möjligheter att med enkla medel driva ett flexibelt och mobilt företag till en mycket låg kostnad. I det följande kommer du att få ett par tips om hur du med enkla medel kan driva ett modernt konsultföretag där du har en helt annan frihet jämfört med en traditionell kontorslösning.

Hyr in dig på kontorshotell

Det finns inte någon som helst anledning för dig att hyra ett traditionellt kontor. I dag finns det i de flesta städer ett mycket stort utbud av kontorshotell där du kan hyra endast en mindre arbetsplats men samtidigt få tillgång till alla de faciliteter som normalt följer med ett större kontor. Som exempel kan nämnas att det finns tillgång till konferens- eller mötesrum, receptionstjänster, wifi jämte ett komplett och välutrustat kök. En ytterligare bonus är att du på ett kontorshotell dessutom kommer att befinna dig tillsammans med likasinnade företagare och därför även får arbetsplatskollegor på köpet.

Använd dig av molntjänster

En egen fysisk server hör dåtiden till. Inte ens större företag använder sig längre av egna fysiska servrar. Det är en betydligt bättre lösning att använda sig av olika molntjänster för såväl applikationer som förvaring av data. Använder du dig av lösningar som Google Drive, Microsoft 365 eller Adobe Cloud får du tillgång till såväl programvara som diskutrymme från en och samma leverantör. En stor fördel med denna typ av etablerade leverantörer är deras höga säkerhetsnivå vilket medför att du själv inte behöver bekymra dig om att installera virusprogram, brandväggar eller ta löpande säkerhetskopior. Det hanteras automatiskt av den molntjänst som du använder dig av.

Använd lätt och portabel it-utrustning

En stor fördel med den tekniska utvecklingen är att utrustningen blir allt mindre, samtidigt som prestandan ökar och priserna blir lägre. Idag är det fullt möjligt att köpa en bärbar dator som inte väger mycket mer än ett kilo men ändå har prestanda som en betydligt större och otympligare stationär dator. Följ även principen om låg vikt vad avser kringutrustning som till exempel externa hårddiskar, högtalare, hörlurar, scanner och liknande. Prisskillnaden är marginell och du kommer aldrig ångra att du lade några extra kronor för att kunna köpa en lätt och portabel utrustning.