Det är många svenskar som drömmer om att starta ett eget företag. Om det är din dröm ska du göra det du kan för att testa dina vingar. För att kunna starta ett företag och överleva uppstartsfasen behöver du ha kapital. Det kan du få genom dina sparade pengar som du satsar i företaget. Du kan även välja att ta ett privatlån för att finansiera uppstarten. Ett privatlån kan du enkelt ansöka om på nätet och där kan du även jämföra olika långivare för att hitta det förmånligaste lånet.

Planera företagets ekonomi ett år framåt

När du ska starta företag är det viktigt att du gör en budget som du sedan följer upp. När du har en budget får du kontroll över företagets ekonomi och du kan genom den se om du når dina resultatmål. Det kan vara svårt att uppskatta försäljningen, speciellt i början, men när du gör det, försök att vara så realistisk som möjligt. Gör månadsbudgetar och planera ett år i förväg för att ha en plan över de första kritiska månaderna.

Affärsidén ska fylla ett behov

Att ha en affärsidé som är gångbar är också en viktig del i att starta upp företag. Du ska absolut satsa på att få in kapital men det är lika viktigt att se om din affärsidé håller i verkligheten. Testa din affärsidé på vänner och bekanta i första hand. Fundera noggrant igenom vilket behov det är du löser med din affärsidé men även vilka problem den löser. Det är svårt att lyckas om din affärsidé inte fyller ett behov hos den tilltänkta målgruppen. Ställ dig frågan vad din produkt eller tjänst fyller för behov och om de är beredda att betala för den.

Välj rätt bolagsform

När du har en idé och vet hur du ska finansiera ditt företagande i början är det dags att starta företaget. När du ska göra det behöver du välja bolagsform. Väj en lämplig bolagsform, genom att välja rätt kan du minska ekonomiska risker men även göra det enklare och mer kostnadseffektivt för dig. Det vanligaste bolagsformerna är enskild firma, aktiebolag och handelsbolag.