Den första tiden är alltid känslig för ett nystartat företag. Det är då affärsidén börjar testas på allvar. Nyanställd personal behöver utbildning och det krävs även många andra investeringar. En stor utmaning är att få pengarna att räcka till, innan företaget etablerat sig på allvar och skaffat tillräckligt många kunder.

Så vad kan ett företag göra för att kunna överleva den första svåra tiden? Vad som räddar många företag är att de har en kapitalstark ägare som kan gå in och täcka upp. Ett annat alternativ är att välja ett företagslån med goda lånevillkor. Framför allt som småföretagare ska du heller inte underskatta fördelarna med att komma igång snabbare. Behövs utbildning eller inköp av olika varor och tjänster så är det bäst om det kan göras omedelbart. Dröjsmål kostar också pengar, eftersom det tar längre tid innan företaget börjar skapa intäkter.

Tips för företagslån

De flesta företagslån kräver en personlig så kallad borgensman. Det är en privatperson som blir personligt ansvarig för skulden, i händelse av att företaget går i konkurs. I teorin kan vem som helst gå i borgen för ett företagslån, men det är bra om borgensmannen har en stark koppling till företaget. Det tyder på att personen tror på affärsidén och känner sig trygg, vilket alltid uppskattas av långivaren. Borgensmannens betalningsförmåga kommer att prövas med en sedvanlig kreditprövning.

Det är klokt att använda en tjänst som jämför flera företagslån. I så fall räcker det med en låneansökan för att få erbjudanden från flera banker. Endast en kreditupplysning krävs och den enorma enkelheten är en av de största fördelarna. Ansökan är inte bindande och om du vill kan du säga nej till alla låneerbjudandena.

Företagslån för nystartade företag

En extra utmaning för nystartade företag är att det inte ännu inte finns någon historisk data i form av bokslut. I samband med låneansökan är det bra att kunna ge underlag som affärsplan och budget. Det långivaren främst är intresserad av är återbetalningsförmågan. I slutändan gör varje långivare en egen bedömning och det är absolut möjligt att få ett företagslån beviljat, trots att företaget är helt nystartat. Däremot går det ofta att få bättre lånevillkor om du har ett etablerat företag och kan visa på att verksamheten går bra.